trg-pdf_edited_edited_edited.png

Trg kralja Tomislava

trg

Valpovo

Domagoj Ivanović, Jan Grebenar, Ivan Križić, Milivoj Cota, Hrvoje Vrsalović, Kaja Ivković, Emilio Iličić

2019.

u izvedbi

7045 m2

Namjena:

Lokacija:

Autori:

Godina:

Status:

GBP:

Trg bana Josipa Jelačića Valpovo
Trg bana Josipa Jelačića Valpovo
val12a.jpg

Arhitektonsko i urbanističko oblikovanje zahvata počiva na nekoliko temeljnih zamisli. Prva zamisao je unifikacija, davanje jedinstvene poveznice, tj. jedinstvenog identiteta pješačkim površinama na Trgu. One su glavna poveznica ostatka grada s urbanim sadržajima kao što su crkva i edukacijsko-interpretacijski centar. Zbog neurednog urbanizma na području zahvata, presudno je staviti urbani prostor pod prepoznaljivi zajednički nazivnik. Isto se čini odabirom urbane opreme koja se proteže cijelim potezom i naglašava povezanost južnog „svjetovnog“ dijela trga s centralnim „sakralnim“ dijelom pred crkvom.

Trg bana Josipa Jelačića Valpovo
Trg bana Josipa Jelačića Valpovo
Trg bana Josipa Jelačića Valpovo

Urbana oprema uz blok zgrade „Arke“ se postavlja modularno, tako da „tangira“ samu liniju hoda uz zgradu i stvara raster u kojem se izmjenjuju novi drvored i stupovi javne rasvjete koji potencijalno mogu nositi i tende u svrhu natkrivanja za događanja. Taj raster uvodi red u inače kaotičan raspored i oblikovanje vanjskih terasa ugostiteljskih objekata u prizemlju zgrade. Popločenje je također unificirano, postavljeno u jednoličnom izmaknutom rasteru duž cijele pješačke površine.

Druga zamisao je otvaranje trga vizurama za pješake. Uklanjanjem postojeće pozornice na jugu, spuštanjem na kotu pješačkih površina, proširivanjem i stvaranjem novih zelenih otoka te sadnjom novih stablašica uz postojeće dobiva se otvoreniji prostor za pješake s više prirodnog zelenila i hlada. Umjesto dosadašnjeg osjećaja zelenih otoka, na sjeveru trga se stvara kontinuirana longitudinalna zelena ploha presječena malim džepovima s klupama i urbanom opremom koji služe kao otoci za odmor i mali trgovi svaki za sebe. Cilj je bio postići svojevrsnu inverziju sadašnjeg stanja gdje bi se stvorio osjećaj da zelenilo dominira nad popločenim površinama.